Skip to content

Toekomst

Mijn visie op onderwijs en mijn eigen plannen voor de toekomst

Visie op onderwijs

Scholen en het onderwijs dat er gegeven wordt moet gericht zijn op het voorbereiden op de toekomst. Leerlingen die van de middelbare school komen moeten genoeg bagage mee hebben gekregen om als zelfstandige individuen verder te kunnen.

We leven in een fascinerende tijd. Jongeren die nu naar school gaan zijn geboren in een tijd van transitie; met een been in de industriële tijd en een in de digitale eeuw. Technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit. Generatie Z, is een bijzonder diverse groep om te doceren.

‘’Ze zijn ‘globaal’ georiënteerd: ze hebben meer in gemeen met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld dan met oudere generaties in hun eigen woonplaats’’ (Ubels & Fonk, 2017)

Er is een nieuw gedachtengoed, en zijn nieuwe vaardigheden nodig om met alle verandering om te gaan. Ik denk dat generatie Z dit moet gaan brengen. Om dit waar te kunnen maken vind ik het belangrijk dat ze op school ook anders opgeleid worden.

Mijn visie is dat groepswerk in combinatie met de kracht van het internet leerlingen de vaardigheden aanleert die ze nodig hebben om de vacatures van de toekomst in te vullen. Een leuk voorbeeld is een project dat enkele jaren geleden op de Dutch Design Week stond, HUBOT. HUBOT is een uitzendbureau voor robots en mensen. https://hubot.org/

Voor de korte termijn wil ik blijven verbeteren in het geven van goede lessen Onderzoek en Ontwerpen.

Op de middellange termijn zou ik graag enkele uren in de week Natuurkunde of Techniek, Natuurkunde en Ontwerpen geven. Ook zou ik willen doorgroeien tot Technator op de school waar ik nu werk.

Op de lange termijn zou ik in een creatief bedrijf willen werken, maar dit wil ik blijven combineren met het onderwijs. Door het bedrijfsleven niet te ver weg te hebben verwacht ik mijn leerlingen ook relevanter onderwijs te kunnen bieden.