Skip to content

Wekelijks en maandelijks herhalen | Oefenen en terughalen | Doorloopjes 1 | Pagina 122

    Ik begin met het slechte nieuws, ons geheugen en dat van de leerlingen is een soort vergiet. Leerstof die behandeld is, misschien ook al getoetst is, blijft niet automatisch opgeslagen. We vergeten veel en we vergeten snel. Misschien kennen jullie de vergeetcurve van Ebbinghaus waarmee hij stelde dat je zonder herhaling na 1 dag al bijna de helft van de geleerde stof bent vergeten.

    Het goede nieuws, door te herhalen kun je hier iets tegen doen. Dit doorloopje vertelt ons dat we in de lessen ruimte moeten maken voor terughaaloefeningen. Dit hoeven geen lange activiteiten te zijn, maar het is wel belangrijk dat leerlingen meer moeite doen dan het opnieuw lezen van leerstof. Ik geef twee voorbeelden van manieren waarop je die herhaling vorm zou kunnen geven.

    De eerste manier is de vragenpot. Vraag alle leerlingen aan het einde van een les (als een soort exit-ticket) om 1 vraag met antwoord op te schrijven over de leerstof van die les. Na de les bekijkt de docent snel alle briefjes snel en kiest de beste vragen uit voor in de vragenpot. Aan het begin van iedere les/week pakt de docent willekeurig een drietal vragen uit de pot en stelt ze aan de klas. De antwoorden zouden op een wisbordje geschreven kunnen worden zodat de docent snel inzicht heeft in de antwoorden van de hele klas. Doordat de antwoorden snel uitgewist kunnen worden durven de leerlingen ook sneller een gok te wagen. Zo verzamel je snel verschillende vragen uit verschillende weken. Een andere manier is de ‘Retrieval practice challenge grid’. Een soort bingokaart met daarop vragen van de afgelopen les, van vorige week en van langer geleden. Binnen een bepaalde tijd scoren de leerlingen dan zo veel mogelijk punten.

    Afsluitend heb ik nog een opmerking en een podcast tip. Bij het herhalen van oudere stof is het wel belangrijk dat de stof verband houdt met de stof die die les aangeboden wordt, zoals in stap 5 ook wordt benoemd. De podcast tip die past bij dit doorloopje is de aflevering ‘Gewenste moeilijkheden’ van de Llearn podcast, ook te vinden in de podcast-apps. Remco Levenbach