Skip to content

Het grote plaatje, het kleine plaatje | Uitleggen & Voordoen | Doorloopjes 1 |Pagina 74

    Een belangrijke pijler van het constructivisme is het aanbieden van leerstof in een realistische context. Het zou de leerresultaten van leerlingen vergroten, omdat kennis zo beter geconstrueerd wordt in de hoofden van de leerlingen. Onderzoeken hebben echter uitgewezen dat een authentieke context wel van invloed is op de betrokkenheid van leerlingen, maar geen directe invloed heeft op de leerresultaten (Verkuil, 2009). Motivatie helpt uiteraard wel voor het willen begrijpen van de leerstof.

    Dit doorloopje (link naar een uitlegfilmpje) laat zien hoe je als docent een onderwerp overzichtelijk kan presenteren en hoe je daar vervolgens stap voor stap op kan inzoomen en uitzoomen. In het boekje staan concrete voorbeelden, zoals het categoriseren van energiebronnen bij NaSk, of het tekenen van een tijdlijn bij Geschiedenis.

    Wanneer je bijvoorbeeld een les over het weer wilt geven, is het goed om eerst het grote plaatje te schetsen. De draaiing van de aarde, de seizoenen, van het weerbericht tot aan de kleding die je draagt. Wanneer je dit eerst doet, kun je heen en weer blijven relateren. Misschien kun je later nog wel lagen toevoegen, zoals verschillende klimaten op aarde. Of veel groter nog hoe dat op andere planeten werkt.

    Succes!

    Remco Levenbach

    TIP! Een (online) tool die door veel leerkrachten gebruikt wordt is Padlet. Je kunt gratis 3 padlets aanmaken en de leerlingen hebben geen account nodig. Het prettige aan Padlet is dat leerlingen hiermee thuis de les kunnen voorbereiden, of na afloop hetgeen jullie samen geconstrueerd hebben kunnen nalezen. Wil je meer weten over hoe je Padlet kan inzetten, lees deze blog.

    Heb je vragen, tips, suggesties, of wil je dat ik een bepaald doorloopje bespreek? Spreek mij aan of mail mij.